Παναγιώτης Μπακάρας, Ψυχίατρος, MSc of Social Psychiatry.
Μαρία Γεωργούση, MSc of Social Psychiatry.
Πρωτοβάθμια ψυχιατρική περίθαλψη στα πλαίσια ιδιωτικού ιατρείου στην Άρτα
Παρουσίαση περιστατικού
Η βουπροπιόνη (Wellbutrin ΧR = bupropion hydrochloride) είναι αντικαταθλιπτικό φάρμακο που χρησιμοποιείται ευρέως. Δρα ως αναστολέας επαναπρόσληψης της νοραδρεναλίνης και της ντοπαμίνης (ΝDRΙ) και είναι το μόνο διαθέσιμο αντικαταθλιπτικό που αυξάνει εκλεκτικά τη νοραδρενεργική και τη ντοπαμινεργική νευροδιαβίβαση.
Αναφέρεται η περίπτωση μιας ψυχωτικής γυναίκας που εμφάνισε γαλακτόρροια εξαιτίας της αγωγής (κάτι που δικαιολογείται από τον μηχανισμό δράσης του φαρμάκου και από τον μηχανισμό δράσης του αντίδοτου που χορηγήθηκε), μιας παρενέργειας που δεν έχει μέχρι σήμερα αναφερθεί στη βιβλιογραφία, ούτε αναφέρεται στο φύλλο οδηγιών χρήσης, ούτε στη μονογραφία του φαρμάκου.
Πρόκειται για γυναίκα, 36 ετών, παντρεμένη με τρία παιδιά και με ελεύθερο οικογενειακό και ατομικό ψυχιατρικό ιστορικό. Η αναφερομένη εμφάνισε οξύ ψυχωτικό επεισόδιο προ 20μηνων.
Η αναφερομένη νοσηλεύτηκε για το ψυχωτικό επεισόδιο, το οποίο υποχώρησε, αλλά δυο μήνες, μετά επανεμφανίστηκε λόγω εκούσιας διακοπής της θεραπείας- ρισπεριδόνη. Επαναχορηγήθηκε η αγωγή με ρισπεριδόνη 4mg/day και το δεύτερο επεισόδιο υποχώρησε. Μετά από 6 μήνες, η ασθενής εμφάνισε ψυχωτική κατάθλιψη. Στην αντιψυχωτική αγωγή προστέθηκε αντικαταθλιπτική θεραπεία με βουπροπιόνη 150mg/d και σε ένα μήνα 300mg/d. Ένα μήνα μετά ανέφερε «αίσθημα πίεσης στους μαστούς, μικρή αύξηση του μεγέθους τους και σημαντική γαλακτόρροια» και αποφασίστηκε διακοπή της βουπροπιόνης και χορήγηση σερτραλίνης. Οι παρενέργειες υποχώρησαν. Η σερτραλίνη δεν την βοήθησε (χορηγήθηκε για 6 εβδομάδες, 300/mg/d) και η ασθενής ζήτησε να ξαναδοκιμάσει πάλι την βουπροπιόνη γιατί την είχε βοηθήσει πάρα πολύ, έως 300 mg/d και η κατάθλιψη υποχώρησε (ενώ παράλληλα μειώθηκε όπως και την πρώτη φορά η κατάχρηση καπνού, από 3 πακέτα την ημέρα σε 6-8 τσιγάρα την ημέρα), αλλά σε ένα μήνα επανεμφανίστηκαν «το αίσθημα πίεσης στους μαστούς και η γαλακτόρροια». Αποφασίστηκε – διότι η ασθενής δεν ήθελε αλλαγή της αντικαταθλιπτικής αγωγής- η χορήγηση αντίδοτου: μικρή ποσότητα βρωμοκρυπτίνης (Parlodel) 2,5mg/d και η γαλακτόρροια υποχώρησε σε 3 μέρες. Η ασθενής, μέχρι σήμερα (8 μήνες περίπου), βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση .